Blue Monday

Je kunt er iets aan doen!

"Als het donker is - voor jezelf of bij een ander - kun je dus zelf het licht aanmaken. Wij noemen dat ‘Creating Happiness’."

Het jaar is goed begonnen maar buiten is het grijs en druilerig. Je kinderen zijn al weken thuis, omdat de scholen gesloten zijn. Je bedrijf ligt plat en er is al een jaar geen inkomsten. Deze weken zijn traditioneel al de donkerste weken van het jaar - niet alleen vanwege het weer - en dan zitten we ook nog midden in een pandemie met een lock down die verlengd gaat worden. Het duurt nog minstens een half jaar voordat iedereen gevaccineerd is. Hoezo lichtpuntjes?

Bart van Lindner.jpg
Bart van Linder

Sense of well-being

Onze beleving van geluk oftwel ‘sense of well-being’ wordt voor ± 50% bepaald door ons DNA. Sommige mensen hebben ‘geluk’, die zijn wat gelukkiger geboren dan anderen. De andere 50% kun je zelf beïnvloeden. 

Volgens Martin Seligman zijn er vijf knoppen waar je zelf invloed op hebt om je ‘sense of well-being’ te beïnvloeden. Seligman - een van de grondleggers van de positieve psychologie - was zelf tamelijk ‘ongelukkig’ geboren, vandaar waarschijnlijk zijn belangstelling voor dit thema. Ik noem ze kort: plezier en passie, in flow zijn en betrokken, goede relaties - ook op het werk, doelen bereiken en zingeving. Seligman dacht, laat ik dat nu eens op mezelf toepassen, als het zelfs voor mij werkt, dan moet het voor anderen ook werken. Tot zijn eigen verbazing werkte het en niet alleen bij hem.

Drie keuzes

Jij als 'sombermans' hebt dus nu drie keuzes: 1. Je geef toe aan je somberste gedachten en wacht tot het geluk je overkomt of niet. Beetje zoals met een lot uit de loterij. 2. Je gaat aan de slag met jouw geluk, want geluk is een prima werkwoord. 3. Wij zijn allemaal in staat om het geluk van een ander positief te beïnvloeden, dus wanneer je om je heen iemand ziet die het moeilijk heeft vertel je dit verhaal of je draait even aan de juiste knop bij die ander. De knop van ‘goede relaties’ doet dan meteen ook zijn werk. Kijk maar eens naar dit filmpje.

Creating Happiness

Als het donker is - voor jezelf of bij een ander - kun je dus zelf het licht aanmaken. Wij noemen dat ‘Creating Happiness’. Het leven is wél leuk!

Bart van Linder - Hospitality Consultant 

    Deel deze pagina