Creating Happiness

Je kunt er zelf wat aan doen!

“Happiness is not something that happens to you, it is something you have to work on."

De beleving van geluk is voor ± 50% afhankelijk van je DNA. Sommige mensen worden nu eenmaal gelukkiger geboren dan anderen, maar het schommelt rond de 50%. Slechts 10% van je geluksgevoel is afhankelijk van wat je overkomt. Je wint de lotto of krijgt Corona. De overige 40% kun je zelf beïnvloeden. Dat betekent dus: werk aan de winkel. Zeker in deze tijd. 

Creating Happiness.jpg

Ja, maar hoe dan? 

Sonja Luybomirsky heeft 12 wetenschappelijk bewezen manieren beschreven die je daarbij kunnen helpen. Let op: probeer ze zeker niet alle 12 tegelijk uit. Bij alle 12 wegen hoort een bijsluiter: past deze aanpak bij jou als mens, timing: pas het op het juiste moment toe en doe het gedoseerd: niet te veel en niet te weinig, en hou vol: 3 keer is zeker niet genoeg. Nieuwsgierig geworden? We halen er twee uit die ook relevant zijn voor gastvrije dienstverlening.

Leef als een optimist

Eén van de meest succesvolle strategieën: leef als een optimist. Optimisten leven langer, zijn minder vaak ziek en zijn gelukkiger dan mensen in precies dezelfde situatie. Zelfs al klopt het beeld van de optimist niet met de werkelijkheid, hij is wel gelukkiger! Dat kan natuurlijk ook ontsporen, vandaar de bijsluiter.

Wees goed voor anderen

‘Wie goed doet, goed ontmoet’ is niet voor niets een spreekwoord. Het is ook zeer besmettelijk, want anderen gaan hetzelfde doen voor jou en dat maakt het leven een stuk plezieriger. Je maakt makkelijker vrienden. Ook hier geldt: volhouden. Eén keer goedemorgen zeggen is niet genoeg, zeker als je de dag daarna chagrijnig doet én het moet wel echt gemeend zijn. Vaak zit het ‘m hier in de eerste stap zetten om een patroon te doorbreken. 

Meer weten over die andere 10 wegen? Lees dan de posts over ons nieuwe programma Creating Happiness. In vijf bijeenkomsten leer je hoe je jouw geluk beleving en dat van je omgeving op een positieve manier kunt beïnvloeden. 

Bart van Linder  bart.vanlinder@zuyd.nl

    Deel deze pagina