#

De impact van een extra stap

"Het extra stapje zetten kan zoveel impact hebben op het leven van een ander. Wees begripvol, luister naar elkaar en heb oog voor dat wat het verschil kan maken." 

In Nederland hebben meer dan 4 miljoen huishoudens samen ongeveer 27 miljoen huisdieren. Ze worden ook wel gezelschapsdieren genoemd, voor sommige mensen hun kostbaarste bezit.

Anne-Fleur den Engelsman zit op een schommel in het teaching hotel. op de achtergrond een bed, hangmat en tv. De foto is in zwart wit
Anne-Fleur den Engelsman

Ank en Lucky

Ik was in gesprek met een oudere dame, 78 jaar en weduwe, laten we haar Ank noemen. Na het overlijden van haar man voelde zij zich eenzaam, ze had altijd al een hondje gewild maar haar man was daar minder enthousiast over. Ze adopteerde een hondje uit Spanje zonder zijn medische geschiedenis te kennen. Ank had een foto van hem gezien en was opslag verliefd geworden. Na een aantal maanden bleek het niet goed te gaan met de gezondheid van Lucky, zo had de dame in kwestie haar hondje genoemd. Vele middagen zat ze in de wachtkamer van de dierenkliniek in haar woonplaats. De medewerkers achter de receptie herkende Ank na een aantal bezoeken achter elkaar en op een middag liep een van de receptionistes naar Ank toe. Hoe gaat het met u, mag ik u een kopje thee inschenken? Ank raakte met de receptioniste aan de praat terwijl ze voor de zoveelste keer zat te wachten in de kliniek. Ze vertelde over haar leven, haar overleden echtgenoot en de eenzaamheid die ze nog steeds dagelijks voelde. Op een donderdagmiddag sloeg de paniek bij Ank toe omdat Lucky al dagen niet meer wilde drinken. Ze belde de praktijk en kreeg de bekende receptioniste aan de lijn. Ze probeerde Ank gerust te stellen en gaf aan dat ze direct kon komen.

Betrokkenheid tonen aan een ander 

Eenmaal aangekomen bij de praktijk was Ank al in tranen, de receptioniste wachtte haar op en nam haar mee naar de kantine waar normaal gesproken alle collega’s van de praktijk samen lunchen. De dierenarts onderzocht Lucky en de receptioniste week geen moment van Ank haar zijde. Na een tijdje kwam de dierenarts bij Ank, hij gaf aan dat er niks meer was wat hij voor Lucky kon doen en dat hij heel erg veel pijn had, hij adviseerde om Lucky in te laten slapen. Ank liet Lucky die middag inslapen. 

De receptioniste belde Ank op vrijdagmiddag om te vragen hoe het met haar gaat, Ank geeft aan dat ze de wandelingen mist en het snuitje aan de rand van haar bed als ze wakker wordt. Op maandagochtend belt de receptioniste Ank weer, ze had contact opgenomen met het asiel en ze hadden een heel lief hondje dat nog op zoek was naar een nieuw huisje. Ank vond het allemaal een beetje vroeg en was bang om dit verdriet nog een keer te moeten voelen. De receptionist bood aan om samen langs het asiel te gaan om het hondje te ontmoeten. Dat deden ze en Ank was wederom opslag verliefd.  

De impact van een extra stap

Dit verhaal raakte me omdat de receptioniste veel verder gaat dan haar werk dat omschreven staat in haar taakbeschrijving. Ze had ook voor Ank en oog voor haar eenzaamheid. Ze hoefde het asiel niet bellen maar deed dat wel. Het extra stapje zetten kan zoveel impact hebben op het leven van een ander. Wees begripvol, luister naar elkaar en heb oog voor dat wat het verschil kan maken

    Deel deze pagina