Streef je dromen en doelen na!

"Mensen die kiezen voor actieve doelen zijn gelukkiger dan mensen die kiezen voor het verbeteren van hun omstandigheden."

Een gelukkig mens is bezig zich ergens voor in te spannen: asperges in een moestuintje verbouwen, mensen op een Covid-afdeling verplegen, een zonneauto bouwen. Iets realiseren waar je in gelooft en waarmee je je verbonden voelt: dát maakt mensen gelukkig. Zeker als je ziet dat het ook effect heeft. De Japanners noemen het IKIGAI – “your reason for living”. Een goede balans tussen je talent, passie, betekenis voor de wereld én datgene waar jij je geld mee verdient. Iets waarvoor je graag je bed uitkomt. 

Let op: er zijn genoeg mensen die juist diep ongelukkig worden van doelen. Dat zijn dan wel meestal doelen waar ze zich niet mee verbonden voelen, die zijn opgelegd of die niet realistisch of haalbaar zijn. Soms komt er na het bereiken van dat mooie doel ook een zwart gat. 

Gerard Hoppener en Krijn van der Lugt

Kies intrinsieke en authentieke doelen

Als je een droom hebt of een doel wilt nastreven, let dan op een paar dingen. Je wordt alleen gelukkig van doelen die intrinsiek zijn. Jij vindt het leuk, prettig en belangrijk om er aan te werken. Je doet het niet omdat anderen dat zo leuk vinden. Er wordt ook wel gesproken over authentieke doelen. Dat zijn doelen die bij jou passen als persoon. 

Kies benaderingsdoelen in plaats van vermijdingsdoelen

De meeste mensen kiezen vermijdingsdoelen. Ze willen bijvoorbeeld ‘niet te dik worden’ in plaats van ‘kiezen voor gezonder eten en leven’. ‘Niet meer snacken’ in plaats van ‘drie gezonde maaltijden per dag’. 

Kies harmonieuze doelen in plaats van conflicterende doelen

Je maakt het jezelf lastig als je doelen kiest die conflicteren. Bijvoorbeeld een bedrijf opbouwen en tegelijkertijd veel vrije tijd willen hebben. 

Kies actieve doelen 

Mensen die kiezen voor actieve doelen zijn gelukkiger dan mensen die kiezen voor het verbeteren van hun omstandigheden. Een grotere flat screen of auto geeft vaak slechts tijdelijk een verhoging van je geluksgevoel. Het lid worden van een tennisclub, bloeddonor worden of een cursus Spaans volgen werkt beter.

Kleine stapjes

Wat ook helpt is om de weg naar jouw grote doel in kleine stapjes te verdelen, zodat je de voortgang ziet en je weet hoe je jouw doel kunt realiseren.

Wil je meer weten over hoe je je dromen en doelen kunt bereiken? Neem dan contact op met Hospitality Consultant Bart van Linder, hij kan je alles vertellen over "creating happiness"

bart.vanlinder@zuyd.nl

    Deel deze pagina