Case: Albert Schweitzer ziekenhuis

"De zorg aan het bed is in het Albert Schweitzer ziekenhuis  In Dordrecht en Zwijndrecht in goede handen."

De zorg aan het bed is in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en Zwijndrecht in goede handen. Sinds 2018 wordt er gewerkt vanuit het perspectief van de Verpleegkundige Visie met invloeden vanuit het Magnet Hospital Concept (USA). De invoering van onder meer verpleegkundig leiderschap betekent veel voor verpleegkundigen. Daarnaast plaatst het de rol van zorgassistenten in een nieuw daglicht.

Albert Schweitzer ziekenhuis
Albert Schweitzer ziekenhuis

Vragen

De functie zorgassistent behelst in hoofdlijnen drie taken:
1.    De patiënt helpen bij persoonlijke zorg en hygiëne en het assisteren van de verpleegkundige bij
        bepaalde zorgtaken. Oftewel de zorg voor de patiënt op het niveau van helpende of
        verzorgende. 
2.    Het schoonmaken en schoon houden van het bed als meest directe leefomgeving van de
        patiënt.
3.    De taak van voedingsassistent, verantwoordelijk voor eten en drinken van de patiënt. 

Eén van de vragen van het Albert Schweitzer ziekenhuis is of bovenstaande drie taken te combineren zijn in één functie. Of dat splitsing van de taken een betere oplossing is. Daarnaast streeft het Albert Schweitzer naar topzorg als het gaat om patiëntgerichtheid en gastvrijheid.

Traject

Begin 2019 kregen wij, de Hospitality Consultants van Hotel Management School Maastricht, een verzoek van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Of wij het proces wilden begeleiden waarin 120 zorgassistenten van het ziekenhuis de dialoog aangingen met collega’s. De groep collega’s bestond uit verpleegkundigen, afdelingshoofden, diëtisten en andere vertegenwoordigers uit diverse lagen van het ziekenhuis. Het doel: nieuwe perspectieven op het eigen werk verkennen en onderzoeken. 

Resultaat

Samen met het Albert Schweitzer ziekenhuis hebben we het proces bedacht, ontwikkeld en gefaciliteerd. Twee op maat gemaakte workshops leverden veel ideeën op. Deze zijn in een derde workshop omgezet tot een constructieve basis voor een nieuw beleid.

Ook aan de slag? 

Zoekt u ook een mooi maatwerkprogramma voor uw eigen zorgorganisatie? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met u mee!

    Deel deze pagina