Ruilen van plaats

In gesprek met een horeca ondernemer

"Het is de kunst om iedereen even welkom te laten zijn en iedereen de ruimte en de beleving te gunnen die hem of haar toekomt."

Hospitality Consultant Jeroen Frerichs sprak kort geleden een horeca ondernemer wiens zaak al maandenlang gesloten is en die – met de persco van deze week in gedachten – ziet dat het nog maandenlang zal duren voordat zijn zaak geopend zal worden. De kinderen mogen dan volgende week weer naar school, maar voor retail, evenementen en horeca gaat het echt nog lang duren, voor sommigen misschien zelfs tot de zomer. 

Hospitality Consultancy, Hotel Management School Maastricht

Andere keuzes maken

De ondernemer vertelde: “Ik heb lange tijd volgehouden om begrip te hebben voor de maatregelen. En in gesprekken zei ik dan altijd dat ik niet van plek zou willen ruilen met de minister die, met alle kritiek over zich heen, dit beleid moet vormgeven en uitvoeren. Maar de laatste tijd denk ik daar anders over. Ik zou best op de stoel van de minister willen zitten. Niet alleen omdat ik dan een goed betaalde baan heb, met een inkomen dat op geen enkele wijze door welke maatregel dan ook wordt aangetast, maar vooral ook omdat ik andere keuzes zou willen maken.”

Ons land heeft meer gastvrijheid nodig

Op mijn vraag wat hij dan zou doen, zei hij: “In mijn zaak heb ik te maken met heel veel verschillende gasten. Van een zakenlunch voor vier afstandelijke heren tot een groepje uitgelaten studenten, van intieme diners voor twee tot een borrel voor een groep collega’s. Het is de kunst om iedereen even welkom te laten zijn en iedereen de ruimte en de beleving te gunnen die hem of haar toekomt. We hebben het vaak over de BV Nederland, maar wat als ons land mijn zaak was. Dan zou ik op dezelfde manier iedereen de ruimte gunnen die hem of haar toekomt. Niet te bang voor de gevolgen, maar gewoon regelen dat de dingen naast elkaar kunnen bestaan. Niet de vraag stellen of het kan, maar hoe het kan. Ons land heeft meer gastvrijheid nodig!”.  – Waarvan akte.

Meedenken?

Wil jij meedenken over de vraag hoe ons land in deze tijd gastvrijer kan zijn? Even Maastricht bellen!

Jeroen Frerichs
Senior Hospitality Consultant
 

    Deel deze pagina