Prinsjesdag: investeren in een gastvrije samenleving

"Wij doen een beroep op ons kabinet om nog eens goed terug te kijken naar wat er afgelopen jaren is scheefgegroeid in onze samenleving."

Prinsjesdag. Vandaag lanceert het kabinet de plannen voor het komend jaar. Een jaar na de corona crisis die de haarscheurtjes, scheuren en kloven in onze samenleving heeft tentoongesteld. Waar zullen de investeringen komend jaar naartoe gaan?

Jeroen Frerichs, Hospitality Consultancy, Hotel Management School Maastricht
Jeroen Frerichs

Wat is een gastvrije samenleving? 

Wat ons betreft wordt er geïnvesteerd in een gastvrije samenleving, maar wat is dat eigenlijk en hoe ziet die eruit? Het is een samenleving waarin mensen hun eigen plek in kunnen en mogen nemen; waarin ze zich gezien en gehoord voelen en ervaren dat ook hun stem telt.

In onze gastvrijheidsontwikkeling scannen we organisaties op een vijftal hoofdterreinen om te kijken welke ontwikkeling nodig is in het kader van gastvrijheid. Eén van die terreinen gaat over systemen en processen. In hoeverre dragen zij bij aan de ontwikkeling van gastvrijheid?

Scan over ons land

Wanneer ik die scan over ons land zou leggen zie ik dat sommige systemen niet alleen geen bijdrage leveren, maar dat ze zelfs afbreuk doen aan een gastvrije samenleving. Het belangrijkste systeem hierin is ‘markt’. We mogen rustig stellen dat marktwerking in de zorg wringt en op veel plekken ongewenste effecten laat zien. Op de woningmarkt verdringt de onderste laag van huizenkopers de huurders uit sociale woningen. Op de arbeidsmarkt is er weinig animo voor vitale beroepen.

Wij doen een beroep op ons kabinet om nog eens goed terug te kijken naar wat er afgelopen jaren is scheefgegroeid in onze samenleving en nu eens echt te investeren in een gastvrije samenleving.

Hoe dat moet … even Maastricht bellen voor het geheim van gastvrijheid! Zit u niet aan de regeringstafel maar bent u wel benieuwd, dan mag u ook altijd bellen.

Jeroen Frerichs
Hospitality Consultancy
Hotel Management School Maastricht

    Deel deze pagina