Zomerrecept

Collectie van tomaten met parels van geitenkaas en gazpacho van komkommer

Probeer dit heerlijke recept, speciaal ontwikkeld door de chefs van het Teaching Hotel. Een collectie van tomaten met parels van geitenkaas en gazpacho van komkommer. Receptuur voor vier personen. 

Recept collectie van tomaten

Gemarineerde trostomaatjes

4 stuks rode cerise trostomaatjes
50 gram water
50 gram suiker
50 gram azijn
1 blaadje laurier
1 takje tijm
1 takje rozemarijn    
2 teentjes knoflook
Peper en zout

Breng het water, azijn, suiker en de specerijen aan de kook. Laat half afkoelen. Haal de tomaatjes van de steel, maar laat het groene steeltje eraan zitten. Bewaar de tomaatjes gekoeld in het zoet zuur tot gebruik.

Collectie van tomaten

4 stuks gele cerise trostomaatjes
4 stuks honing tomaten
20 stuks rode tomberries
1 groene tomaat
1 brown sugar tomaat
1 coeur de boeuf tomaat
Zoet zure marinade (van de rode  cerise tomaatjes)
Fijn zeezout, witte peper uit de molen

Snijd de gele cerise tomaatjes horizontaal door de helft. Snijd de honing tomaatjes verticaal door de helft. Snijd de groene tomaten in vieren. Snijd de brown sugar tomaat in plakjes. Snijd de coeur de boeuf tomaat in halve plakken. Breng alle tomaten soorten a la minute op smaak met de marinade, peper en zout.

Gazpacho van komkommer

1 komkommer
1 takje koriander
2 gram verse gember (geraspt)
± 30 gram marinade van de cerise tomaatjes
Fijn zeezout en peper uit de molen

Snijd de komkommer in stukjes (niet schillen!). Blender deze met de gember en de koriander en de marinade glad in de blender. Wrijf door een fijne zeef. Breng op smaak met zout, peper en eventueel nog wat marinade. Bewaar gekoeld tot gebruik.

Parels van geitenkaas

± 240 gram verse geitenkaas
Fijn zeezout, witte peper uit de molen

Breng de kaas op smaak met het zout en peper. Maak er 12 kleine balletjes van. Rol ze tussen je handen tot gladde bolletjes. Bewaar de bolletjes goed afgedekt en gekoeld tot gebruik.

Granité van komkommer

200 gram komkommers
40 gram suiker
1 blaadje gelatine
Fijn zeezout en peper uit de molen

Zet alvast een metalen bakje in de vriezer. Snijd de komkommer in stukjes (niet schillen!). Blender deze glad in de blender tot sap. Wrijf door een fijne zeef. Weeg 160 gram komkommersoep af.
Week de gelatine blaadjes in koud water. Breng het komkommersap met de suiker aan de kook.
Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer deze erdoor. Laat goed afkoelen en giet in de voorgekoelde metalen bak. Zet deze in de vriezer en roer regelmatig om met een vork tot ijsschilfers.

Afwerken

Zet de diepe borden alvast koud in de koelkast. Dresseer de gemarineerde tomaten collectie in het diepe koude bord. Leg er drie parels van geitenkaas boven op. Giet er een bodempje gazpacho in en druppel er wat olijfolie in. Werk à la minute af met een lepel komkommer granité.

Tip: serveer de komkommergazpacho apart in een glazen kannetje en schenk deze aan tafel in de borden.

    Deel deze pagina