Sinterklaas is in town!

Lekker recept voor kruidnoten en gevulde speculaas

Het is Sinterklaas tijd. Chef kok Pascal Lahaij van het Teaching Hotel heeft speciaal hiervoor een heerlijk recept voor kruidnoten en gevulde speculaas gemaakt. 

Kruidnoten Teaching Hotel Ch√Ęteau Bethlehem

Recept voor kruidnoten

  • 150 gram boter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gramspeculaaskruiden
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel 
  • snufje zout
  • ± 4 eetlepels melk

Verwarm de oven voor op 160°C. Kneed de boter, de basterdsuiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en het snufje zout goed tot elkaar. Goed kneden zodat alles goed gemengd is met elkaar. Voeg lepel voor lepel de melk toe. Maak van het deeg kleine balletjes en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak ze in de oven in ongeveer 15 - 20 minuten gaar op 180°C.
Laat ze afkoelen en spuit er eventueel wat dunne streepjes gesmolten chocolade overheen.

Recept voor gevulde speculaas

  • 500 gram gezeefde bloem
  • 312 gram bruine basterdsuiker
  • 40 gram speculaaskruiden
  • 300 gram boter
  • 15 gram bakpoeder
  • snufje zout
  • 150 gram melk
  • 750 gram amandelspijs
  • geschaafde amandel of  halve amandelen
  • 1 eiwit (losgeklopt)
  • 1 ei (losgeklopt)

Meng de bloem met de bakpoeder en de speculaaskruiden. Kruimel de boter, suiker en zout door elkaar, voeg de bloem toe en maak grote kruimels. Voeg de melk toe en maak een deeg. Niet te lang kneden! Bestrooi het deeg met wat bloem en wikkel in plasticfolie en laat rusten in de koeling.
Beboter en bloem een diepe vierkante vorm. Rol de helft van het speculaasdeeg uit en bedek de vorm ermee. Bestrijk met eiwit. Rol de spijs uit tot een dikke plak en leg deze op het speculaasdeeg. Strijk het spijs weer in met eiwit. Rol de rest van het deeg uit en leg op de spijs.
Druk het lichtjes aan. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en strooi de amandel erover. Bak de koek af in een voorverwarmde oven van 150°C in ongeveer 40 minuten. Laat de speculaas afkoelen en snijdt deze vervolgens in blokjes. 

Gevulde speculaas.jpg

Enjoy!

    Deel deze pagina