60-jarig bestaan HHM

TASTE Summit - vital foods | 23 oktober 2018

De TASTE Summit is voor de tweede keer georganiseerd door dr. Peter Klosse namens het lectoraat Gastronomie van Hotel Management School Maastricht. Deze keer vond de TASTE Summit plaats op 9 oktober 2018 in congrescentrum MECC te Maastricht.

Nieuw inzicht over schadelijkheid ultra bewerkt eten

Professor Carlos Monteiro van de universiteit van Sao Paolo gaf op de TASTE Summit een sterk betoog over het gevaar wat schuilt in het eten van ultra bewerkt eten. Carlos is hoogleraar aan de School of Public health aan de universiteit van Sao Paolo en medeauteur van de Braziliaanse voedingsrichtlijn.

Bijzonder aan de benadering van Prof. Monteiro is dat hij adviseert om minder te verdiepen in wat er allemaal in het eten zit, maar vooral terug te gaan naar het zelf bereiden van verse en nauwelijks bewerkte producten. Hierbij maakt hij een duidelijke onderscheid tussen intensief bewerkt eten en de technieken die door de jaren altijd al zijn gebruikt zoals drogen, fermenteren, etc.

Het ultra bewerkte eten heeft een markante negatieve invloed op de vitaliteit van de bevolking. “Als mensen zelf weer gaan koken en met elkaar eten, dan los je de problemen van de moderne voeding vanzelf op” aldus Monteiro.

TASTE Summit verbindt

De bedoeling van de TASTE Summit is om de culinaire en academische wereld dichterbij elkaar te brengen. Klosse: “Koks kunnen profiteren van wetenschappelijke kennis en zelfs voedingswetenschappers kunnen leren van koks.” Vandaar dat de TASTE summit besloten werd met een forum van vooraanstaande chefs die activiteiten ontplooien om mensen te helpen met het weer opnieuw zelf bereiden van gerechten.

Tijdens de summit bleek opnieuw hoe nuttig het is om dit soort bijeenkomsten te organiseren.  Er wordt in de voedingswereld veel gesproken over de noodzaak van verandering, maar daar worden weinig conclusies aan verbonden. De TASTE summit wil in de toekomst gaan bijdragen aan het ontwikkelen van concrete programma’s die positief zijn voor de vitaliteit van de bevolking.


Print deze pagina
Deel deze pagina