
In de hotel-en foodservice industrie: Van ESG-compliance naar strategische voorsprong.
Bedrijven in de hotel-en foodservice industrie staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds voldoen aan nieuwe duurzaamheidswetgeving (zoals CSRD, ESRS en VSME), anderzijds de groeiende verwachtingen van gasten, medewerkers en partners waarmaken. Duurzaamheid is geen bijlage meer in het jaarverslag, maar een bepalende strategische draagkracht, die bepaalt hoe je merk beleefd wordt, hoe je keten samenwerkt en hoe je talent aantrekt en behoudt.
Deze masterclass helpt je om duurzaamheid om te zetten in meervoudige waardecreatie: voor de organisatie, milieu en maatschappij. Je leert de belangrijkste ESG-kaders begrijpen én vertalen naar concrete keuzes in jouw organisatie. Onder begeleiding van experts uit het vakgebied verbind je strategie met operatie, en krijg je grip op data, processen en gedrag. De focus ligt op direct toepasbare inzichten: van CO₂-reductie en circulariteit tot sociale impact, effectieve sturing binnen je organisatie en transparante rapportage.
Deze masterclass helpt jou de inhoudelijke én strategische voorsprong te creëren waarmee je duurzaamheid geloofwaardig verankert in je businessmodel, merk en dagelijkse operatie.
Startdatum
26 februari
Bijeenkomsten
3 dagen
Locatie
Teaching Hotel Chateau Bethlehem, Maastricht
Duur
3 - 4 maanden
Prijs
€2695,-
Groepsgrootte
12-20
Niveau
HBO
Erkenning
Certificaat Hotel Management School Maastricht
Deze masterclass is bedoeld voor beslissers en professionals in hotel-en foodservice industrie, verwante service sectoren en organisaties die duurzaamheid willen inzetten als drijvende kracht, in plaats van alleen als compliance-vinkje.
Denk aan CFO’s, sustainability- en ESG-managers, (hospitality/operations)managers, controllers, financials, accountants, consultants, kwaliteits- en inkoopprofessionals en leden van ESG-/strategie- of MT-teams die behoefte hebben aan een compact, praktijkgericht programma dat hen helpt keuzes, data en rapportage rond duurzaamheid overzichtelijk, geloofwaardig en strategisch sterk te organiseren.
In drie dagen maak je de slag van ‘moeten rapporteren’ naar duurzaam ondernemen als strategische voorsprong in hotel-en foodservice industrie. Je leert:
Met praktijkcases uit de hotel-en foodservice industrie, peer-feedback en gerichte reflectieopdrachten werk je gedurende de masterclass aan jouw eigen duurzaamheidsvraagstuk, zodat je met een concreet plan terug de organisatie in gaat.
Hierna kun je duurzaamheid gerichter en strategischer sturen: je weet welke ESG- en CSRD/ESRS/VSME-verplichtingen relevant zijn voor jouw organisatie, je kunt een materialiteitsanalyse en samenhangende KPI-set opstellen, je vertaalt thema’s als CO₂, circulariteit, true pricing en sociale impact naar concrete keuzes in jouw eigen organisatie. Je kunt duurzaamheidsinformatie betrouwbaarder en meer bruikbaar neerzetten voor bestuur, financiers, ketenpartners, klanten en medewerkers.
Bij deze masterclass hoort een overnachting in blok 1. De gehele masterclass incl. overnachting vindt plaats in het Teaching Hotel. De volgende kosten komen daarbij kijken:
Onze trainers zijn inhoudsdeskundigen en ervaren experts op het gebied van bedrijfseconomie, bedrijfskunde, controlling, auditing, data-analytics, ESG (Environment, Social & Governance) en de CSRD. Zij zullen hun kennis en ervaring op een interactieve, praktijkgerichte manier met jullie delen.





De masterclass bestaat uit twee blokken. Je start met een tweedaagse en een aantal weken later sluit je af met een blok van één dag. Tijdens de eerste twee dagen krijg je een compact maar diepgaand kader voor duurzaam en toekomstbestendig ondernemen. Daarnaast draai je de lens naar jouw eigen organisatie: je vertaalt CSRD/ESRS/VSME-eisen, materialiteit en ESG-thema’s naar keuzes in keten, operatie, assortiment, inkoop en bestuur. Dag 3 breng je jouw uitwerking van de uitdaging in jouw organisatie mee, wisselt ervaringen uit met peers, scherpt je aanpak aan en verbindt jouw inzichten opnieuw aan strategie, data, processen en merk. Zo groeit de masterclass uit tot een leerreis die direct effect heeft op jouw duurzaamheidsaanpak, ketensamenwerking én werkgevers- en merkpositie.
Persoonlijke aandacht voor jouw situatie vinden we belangrijk. Daarom werk je vanuit de aangereikte theorie, discussies en cases aan een uitdaging in jouw eigen werk. De deelnemers komen uit allerlei bedrijven en organisaties, met name foodservice en de hotelindustrie. Dit maakt het mogelijk om elkaars kennis en ervaring te verrijken en in dit onderwerp je netwerk te vergroten. Onze docenten zijn professionals uit de onderwijs en praktijk. Dat zorgt voor een programma dat divers en praktijkgericht is, en altijd de laatste trends meeneemt.
We werken in het bruisend hart van Hotel Management School Maastricht, het Teaching Hotel Chateau Bethlehem. Het kasteel ligt op de campus van de hotelschool, en enthousiaste eerstejaarsstudenten zorgen dat het je aan niets ontbreekt. Hier kun je ook overnachten tijdens het programma.

De masterclass bestaat uit twee blokken. Je start met een tweedaagse en een aantal weken later sluit je af met een blok van één dag.
Blok 1: 26 & 27 februari
Donderdag 26 februari
Inloop 9:30
Duur 10:00 - 20:00
Op dag 1 maak je de stap van “we moeten iets met CSRD” naar duurzaamheid als strategische kans voor foodservice, horeca en hotellerie. In de ochtend zoom je in op ESG, CSRD/ESRS/VSME en dubbele materialiteit: wat betekent het concreet, wat moet je minimaal én waar zit je voorsprong? In de middag verdiep je je in de milieuaspecten (E) en True Pricing: hoe CO₂, circulariteit, water, voedselverspilling en grondstoffen doorwerken in kosten, menu, inkoop, merk en keten.
Na de masterclass is er een gezamelijk diner.
Vrijdag 27 februari
Duur 9:00 - 18:00
Op dag 2 verdiepen we ons in de menselijke kant van duurzaamheid én op hoe je het stevig organiseert. In de ochtend staat de S (social) centraal: medewerkers, diversiteit, veilige werkcultuur, ketenpartners en community. Je werkt met Theory of Change om zichtbaar te maken hoe jouw initiatieven leiden tot sociale én zakelijke waarde. In de middag leg je de link naar bestuur en sturing, en borging: wie is waarvoor verantwoordelijk, hoe borg je datakwaliteit en hoe zorg je dat duurzaamheidsinformatie betrouwbaar en toetsbaar is?
We sluiten af met een gezamelijk diner.
Blok 2: 17 april
Vrijdag 17 april
Inloop 9:30
Duur 10:00 - 18:00
Op de derde dag staat jouw praktijk centraal. Je komt terug met je eigen stappen en cases uit de organisatie, deelt wat werkte en waar het schuurt, en scherpt je aanpak aan met feedback van docenten en peers. Daarnaast verdiep je je in de rol van IT en data: hoe je ESG-informatie slim koppelt aan bestaande systemen en gebruikt voor sturing, rapportage en communicatie.
We sluiten af met een gezamelijk diner.
Deze masterclass is geschikt voor professionals met een hbo-werk- en denkniveau die duurzaamheid, CSRD en ESG willen vertalen naar strategische keuzes, stuurinformatie en concrete toepassing in de hotel-en foodservice industrie. We doen een schriftelijke intake om te zorgen dat de masterclass optimaal aansluit bij jouw rol, verantwoordelijkheden en ervaring.
Na afronding van deze masterclass ontvang je een certificaat van de Hotel Management School Maastricht. Een waarmee je als professional kunt aantonen wat je weet, kunt en begrijpt na succesvolle afronding van deze Masterclass. Het certificaat wordt geregistreerd in het systeem van Zuyd Hogeschool.
Ben jij klaar om duurzaamheid niet langer als afvinklijst, maar als strategische voorsprong in de hotel-en foodservice industrie te gebruiken? Zie jij de kans om je organisatie geloofwaardig, toekomstbestendig en aantrekkelijker te positioneren? Schrijf je dan vandaag nog in; het aantal plaatsen is beperkt. Je kunt inschrijven tot vier weken voor aanvang van de Masterclass.
Direct aanmelden
Naast de drie lesdagen dien je rekening te houden met een extra studiebelasting van ongeveer 50 uur Dit omvat het voorbereiden van dagen met aangereikte literatuur, het uitwerken van opdrachten en het werken aan je eigen praktijkcase.
De presentatie van je case is een praktijkgerichte eindopdracht. Je past de opgedane kennis toe op een case uit je eigen werkveld en presenteert je bevindingen. Het is een unieke kans om meteen feedback te krijgen van de docent en je peers die je mee terug kunt nemen naar jouw organisatie.
Daar is de masterclass speciaal op ingericht. De opgedane kennis kun je zo direct in praktijk brengen in je bedrijf of organisatie. Je zult de masterclass volgen met professionals uit verschillende werkvelden.
De masterclass combineert theorie en praktijk door middel van interactieve sessies, cases, praktijkcases en gastsprekers. Bovendien werk je gedurende de masterclass aan een eigen praktijkcase, zodat je de opgedane kennis direct toepast in jouw werkomgeving. Hierdoor heeft het niet alleen een sterke academische basis, maar ook directe impact op jouw werk.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze support officer Emma Mirrer.