#

Sustainable Business

In de hotel-en foodservice industrie: Van ESG-compliance naar strategische voorsprong.

Snel naar

Opleidingsoverzicht Docenten Inhoud Planning Toelatingseisen Certificering Veelgestelde vragen

Bedrijven in de hotel-en foodservice industrie staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds voldoen aan nieuwe duurzaamheidswetgeving (zoals CSRD, ESRS en VSME), anderzijds de groeiende verwachtingen van gasten, medewerkers en partners waarmaken. Duurzaamheid is geen bijlage meer in het jaarverslag, maar een bepalende strategische draagkracht, die bepaalt hoe je merk beleefd wordt, hoe je keten samenwerkt en hoe je talent aantrekt en behoudt.

Deze masterclass helpt je om duurzaamheid om te zetten in meervoudige waardecreatie: voor de organisatie, milieu en maatschappij. Je leert de belangrijkste ESG-kaders begrijpen én vertalen naar concrete keuzes in jouw organisatie. Onder begeleiding van experts uit het vakgebied verbind je strategie met operatie, en krijg je grip op data, processen en gedrag. De focus ligt op direct toepasbare inzichten: van CO₂-reductie en circulariteit tot sociale impact, effectieve sturing binnen je organisatie en transparante rapportage.

Deze masterclass helpt jou de inhoudelijke én strategische voorsprong te creëren waarmee je duurzaamheid geloofwaardig verankert in je businessmodel, merk en dagelijkse operatie. 

Meer weten over deze masterclass?

Online info sessie Plan 1 op 1 gesprek

Startdatum

26 februari

Bijeenkomsten

3 dagen

Locatie

Teaching Hotel Chateau Bethlehem, Maastricht

Duur

3 - 4 maanden

Prijs

€2695,-

Groepsgrootte

12-20

Niveau

HBO

Erkenning

Certificaat Hotel Management School Maastricht

Voor wie is de masterclass?

Deze masterclass is bedoeld voor beslissers en professionals in hotel-en foodservice industrie, verwante service sectoren en organisaties die duurzaamheid willen inzetten als drijvende kracht, in plaats van alleen als compliance-vinkje. 

Denk aan CFO’s, sustainability- en ESG-managers, (hospitality/operations)managers, controllers, financials, accountants, consultants, kwaliteits- en inkoopprofessionals en leden van ESG-/strategie- of MT-teams die behoefte hebben aan een compact, praktijkgericht programma dat hen helpt keuzes, data en rapportage rond duurzaamheid overzichtelijk, geloofwaardig en strategisch sterk te organiseren.

Wat ga je doen?

In drie dagen maak je de slag van ‘moeten rapporteren’ naar duurzaam ondernemen als strategische voorsprong in hotel-en foodservice industrie. Je leert:

  • Je ESG-profiel scherp te krijgen: CSRD, ESRS en (V)SME-vereisten begrijpen én vertalen naar relevante thema’s voor jouw organisatie.
  • Een materialiteitsanalyse en KPI-set te ontwikkelen die financiële en niet-financiële data slim verbindt.
  • True Pricing, CO₂-reductie, circulariteit en sociale impact te vertalen naar concrete keuzes in assortiment, operatie, inkoop en keten.
  • Met Theory of Change, governance- en AO/IB-principes je duurzaamheidsbeleid geloofwaardig te organiseren en te borgen.
  • ESG-data, IT-systemen en dashboards zo in te richten dat stuurinformatie betrouwbaar, audit-proof en bruikbaar is voor management en stakeholders.

Met praktijkcases uit de hotel-en foodservice industrie, peer-feedback en gerichte reflectieopdrachten werk je gedurende de masterclass aan jouw eigen duurzaamheidsvraagstuk, zodat je met een concreet plan terug de organisatie in gaat.

Wat kun je hierna?

Hierna kun je duurzaamheid gerichter en strategischer sturen: je weet welke ESG- en CSRD/ESRS/VSME-verplichtingen relevant zijn voor jouw organisatie, je kunt een materialiteitsanalyse en samenhangende KPI-set opstellen, je vertaalt thema’s als CO₂, circulariteit, true pricing en sociale impact naar concrete keuzes in jouw eigen organisatie. Je kunt duurzaamheidsinformatie betrouwbaarder en meer bruikbaar neerzetten voor bestuur, financiers, ketenpartners, klanten en medewerkers.

Kosten en overnachten

Bij deze masterclass hoort een overnachting in blok 1. De gehele masterclass incl. overnachting vindt plaats in het Teaching Hotel. De volgende kosten komen daarbij kijken:

  • 2695 euro incl. overnachting en ontbijt, arrangementskosten en diners 
  • 2595 euro excl. overnachting inclusief arrangementskosten en diners 

Docenten

Onze trainers zijn inhoudsdeskundigen en ervaren experts op het gebied van bedrijfseconomie, bedrijfskunde, controlling, auditing, data-analytics, ESG (Environment, Social & Governance) en de CSRD. Zij zullen hun kennis en ervaring op een interactieve, praktijkgerichte manier met jullie delen.

#
Drs. Rob Jacobs
Drs. Rob Jacobs RA RC is docent-onderzoeker bij het lectoraat Future Proof Financial (Zuyd Hogeschool), PhD-kandidaat aan Maastricht University en oprichter van CIRCLE5. Hij verbindt ESG- en CSRD-eisen met solide governance, data en finance, en helpt organisaties duurzaamheidsinformatie professioneel en toekomstbestendig te organiseren.
#
Dr. ing. Martijn Zoet
Dr. ing. Martijn Zoet is lector Future Proof Financial aan Zuyd Hogeschool en mede-oprichter van het EDM-Competence Center. Hij richt zich op data-gedreven sturing, digitale besluitvorming en het inrichten van systemen waarmee organisaties betrouwbare, bruikbare en toekomstbestendige ESG- en finance-informatie genereren.
#
Ir. Paul van Ruiten
Ir. Paul van Ruiten is zelfstandig consultant en oprichter van BureauOm. Met een lange staat van dienst in milieu- en duurzaamheidsbeleid adviseert hij organisaties hoe zij impactvol ondernemen in de praktijk vormgeven, van strategie tot uitvoering en stakeholderdialoog.
#
Karolien van Riel
Karolien van Riel MSc is lecturer Sustainable Business Management en research coordinator Sustainable Industry aan AP University of Applied Sciences and Arts. Als auteur van ‘Sustainable Business Management’ vertaalt zij complexe duurzaamheidsvraagstukken naar heldere kaders en concrete toepassingen in bedrijfsvoering en ketens.
#
Armand Odekerken
Armand Odekerken is senior docent en onderzoeker aan de Hotel Management School Maastricht (Zuyd Hogeschool) en Professional Doctorate-kandidaat op het snijvlak van CSRD, meervoudige waardecreatie en hospitality. Hij vertaalt duurzaamheidskaders naar concrete strategieën voor de hotel- en foodservice industrie en maakt zo direct impact op zowel de sector als de nieuwe generatie leiders.

Zo ziet de Masterclass eruit

De masterclass bestaat uit twee blokken. Je start met een tweedaagse en een aantal weken later sluit je af met een blok van één dag. Tijdens de eerste twee dagen krijg je een compact maar diepgaand kader voor duurzaam en toekomstbestendig ondernemen. Daarnaast draai je de lens naar jouw eigen organisatie: je vertaalt CSRD/ESRS/VSME-eisen, materialiteit en ESG-thema’s naar keuzes in keten, operatie, assortiment, inkoop en bestuur. Dag 3 breng je jouw uitwerking van de uitdaging in jouw organisatie mee, wisselt ervaringen uit met peers, scherpt je aanpak aan en verbindt jouw inzichten opnieuw aan strategie, data, processen en merk. Zo groeit de masterclass uit tot een leerreis die direct effect heeft op jouw duurzaamheidsaanpak, ketensamenwerking én werkgevers- en merkpositie.

Leren op een unieke manier

Persoonlijke aandacht voor jouw situatie vinden we belangrijk. Daarom werk je vanuit de aangereikte theorie, discussies en cases aan een uitdaging in jouw eigen werk. De deelnemers komen uit allerlei bedrijven en organisaties, met name foodservice en de hotelindustrie. Dit maakt het mogelijk om elkaars kennis en ervaring te verrijken en in dit onderwerp je netwerk te vergroten. Onze docenten zijn professionals uit de onderwijs en praktijk. Dat zorgt voor een programma dat divers en praktijkgericht is, en altijd de laatste trends meeneemt.

We werken in het bruisend hart van Hotel Management School Maastricht, het Teaching Hotel Chateau Bethlehem. Het kasteel ligt op de campus van de hotelschool, en enthousiaste eerstejaarsstudenten zorgen dat het je aan niets ontbreekt. Hier kun je ook overnachten tijdens het programma.

Planning en programma

De masterclass bestaat uit twee blokken. Je start met een tweedaagse en een aantal weken later sluit je af met een blok van één dag. 

Blok 1: 26 & 27 februari

Dag 1: Van compliance naar meervoudige waarde

Donderdag 26 februari
Inloop 9:30
Duur 10:00 - 20:00

Op dag 1 maak je de stap van “we moeten iets met CSRD” naar duurzaamheid als strategische kans voor foodservice, horeca en hotellerie. In de ochtend zoom je in op ESG, CSRD/ESRS/VSME en dubbele materialiteit: wat betekent het concreet, wat moet je minimaal én waar zit je voorsprong? In de middag verdiep je je in de milieuaspecten (E) en True Pricing: hoe CO₂, circulariteit, water, voedselverspilling en grondstoffen doorwerken in kosten, menu, inkoop, merk en keten.

Wat je leert

  • Je kunt CSRD/ESRS in de praktijk duiden: wat moet, wat loont en waar je begint.
  • Je begrijpt dubbele materialiteit en kunt impact koppelen aan gastbeleving, operatie en keten.
  • Je kunt milieu-impact en True Pricing vertalen naar keuzes in menu, receptuur, assortimentsbeleid en inkoop.
  • Je herkent kansen voor meervoudige waardecreatie in kosten, omzet, risicobeheersing, merk en arbeidsmarkt.

Programma

  • ESG & CSRD/ESRS/VSME: kader & urgentie. Strategische betekenis voor food & hospitality.
  • Dubbele materialiteit. Van stakeholder- en impactanalyse naar focus op wat er écht toe doet.
  • Milieu-impact & True Pricing. CO₂, circulariteit, water, verspilling en grondstoffen door vertaald naar praktijk.
  • Van beleid naar bord. Workshop langs de gastreis: waar zie je duurzaamheid terug in concept, operatie en keten?

Na de masterclass is er een gezamelijk diner.

Dag 2: Mens, governance & verankering

Vrijdag 27 februari
Duur 9:00 - 18:00

Op dag 2 verdiepen we ons in de menselijke kant van duurzaamheid én op hoe je het stevig organiseert. In de ochtend staat de S (social) centraal: medewerkers, diversiteit, veilige werkcultuur, ketenpartners en community. Je werkt met Theory of Change om zichtbaar te maken hoe jouw initiatieven leiden tot sociale én zakelijke waarde. In de middag leg je de link naar bestuur en sturing, en borging: wie is waarvoor verantwoordelijk, hoe borg je datakwaliteit en hoe zorg je dat duurzaamheidsinformatie betrouwbaar en toetsbaar is?

Wat je leert

  • Je kunt sociale waarde concreet maken voor medewerkers, inclusie, ketenpartners en omgeving.
  • Je werkt met Theory of Change om impactdoelen, activiteiten en meetpunten helder te verbinden.
  • Je ontwerpt een passende bestuurs-structuur en AO/IB voor duurzaamheidsinformatie.
  • Je begrijpt wat nodig is voor assurance, audittrail en vertrouwen bij bestuur, toezichthouders en stakeholders.

Programma

  • Sociale impact in food & hospitality. Medewerkers, diversiteit, welzijn, ketenpartners en community in beeld.
  • Theory of Change & impactmapping. Van ambitie naar logisch en meetbaar impactpad.
  • Governance & verantwoordelijkheden. Rollen, processen en RACI rond ESG, data en besluitvorming.
  • Assurance & borging. Datakwaliteit, audit trail, controles en best practices: van beleid naar aantoonbaar gedrag.

We sluiten af met een gezamelijk diner.

Blok 2: 17 april

Dag 3: Terugkomdag: Data, IT & echte impact

Vrijdag 17 april
Inloop 9:30
Duur 10:00 - 18:00

Op de derde dag staat jouw praktijk centraal. Je komt terug met je eigen stappen en cases uit de organisatie, deelt wat werkte en waar het schuurt, en scherpt je aanpak aan met feedback van docenten en peers. Daarnaast verdiep je je in de rol van IT en data: hoe je ESG-informatie slim koppelt aan bestaande systemen en gebruikt voor sturing, rapportage en communicatie.

Wat je leert

  • Je koppelt ESG-data aan operationele systemen zoals finance, HR en supply chain.
  • Je leest en gebruikt dashboards en KPI’s om gerichter te sturen en continu te verbeteren.
  • Je scherpt je eigen aanpak aan op basis van peer-review en inhoudelijke feedback.
  • Je borgt keuzes en resultaten beter in processen, besluitvorming en communicatie met stakeholders.

Programma

  • Workshop IT/Data & ESG. Integratie van ESG-data in systemen, rapportages en dashboards.
  • Terugblik & praktijkcases. Eigen case presenteren en feedback ontvangen van de docent en peers.

We sluiten af met een gezamelijk diner.

Toelatingseisen

Deze masterclass is geschikt voor professionals met een hbo-werk- en denkniveau die duurzaamheid, CSRD en ESG willen vertalen naar strategische keuzes, stuurinformatie en concrete toepassing in de hotel-en foodservice industrie. We doen een schriftelijke intake om te zorgen dat de masterclass optimaal aansluit bij jouw rol, verantwoordelijkheden en ervaring. 

Certificering

Na afronding van deze masterclass ontvang je een certificaat van de Hotel Management School Maastricht. Een waarmee je als professional kunt aantonen wat je weet, kunt en begrijpt na succesvolle afronding van deze Masterclass. Het certificaat wordt geregistreerd in het systeem van Zuyd Hogeschool.

Aanmelden

Ben jij klaar om duurzaamheid niet langer als afvinklijst, maar als strategische voorsprong in de hotel-en foodservice industrie te gebruiken? Zie jij de kans om je organisatie geloofwaardig, toekomstbestendig en aantrekkelijker te positioneren? Schrijf je dan vandaag nog in; het aantal plaatsen is beperkt. Je kunt inschrijven tot vier weken voor aanvang van de Masterclass. 

Direct aanmelden

Veelgestelde vragen

Welke studiebelasting kan ik verwachten?

Naast de drie lesdagen dien je rekening te houden met een extra studiebelasting van ongeveer 50 uur Dit omvat het voorbereiden van dagen met aangereikte literatuur, het uitwerken van opdrachten en het werken aan je eigen praktijkcase.

Wat wordt er verwacht bij het presenteren van mijn case?

De presentatie van je case is een praktijkgerichte eindopdracht. Je past de opgedane kennis toe op een case uit je eigen werkveld en presenteert je bevindingen. Het is een unieke kans om meteen feedback te krijgen van de docent en je peers die je mee terug kunt nemen naar jouw organisatie. 

Kan ik de masterclass combineren met een fulltime baan?

Daar is de masterclass speciaal op ingericht. De opgedane kennis kun je zo direct in praktijk brengen in je bedrijf of organisatie. Je zult de masterclass volgen met professionals uit verschillende werkvelden. 

Volgens welke methode wordt er in deze masterclass gewerkt?

De masterclass combineert theorie en praktijk door middel van interactieve sessies, cases, praktijkcases en gastsprekers. Bovendien werk je gedurende de masterclass aan een eigen praktijkcase, zodat je de opgedane kennis direct toepast in jouw werkomgeving. Hierdoor heeft het niet alleen een sterke academische basis, maar ook directe impact op jouw werk.

#

Kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze support officer Emma Mirrer.

exed.hmsm@zuyd.nl