"Trots om bij te dragen aan de Hotelschool"

Nicoline Wisse Smit [F 1994]

"Bijdragen aan het instituut waar ik zelf studeerde, maakt me trots. Het voelt als dicht bij mijn roots."

Ik denk dat ik nog geen 10 jaar afgestudeerd was, toen de Hotelschool mij uitnodigde om bij te dragen aan Fundament. Ik hou van schrijven. De vraag maakte me blij. Sterker nog, ik herinner me het huppeltje in mijn hart. Het was alsof het instituut me vertelde: “We zijn trots op wat we hebben afgeleverd en we hebben je er ook naar de toekomst graag bij.” Misschien voelde het ook alsof mijn kwameisjes streken mij waren vergeven. Want ja, tijdens mijn studententijd schuilde er - hoewel ik het niet altijd wilde toegeven - wel degelijk een Hotello in mij.  

Nicoline Wisse Smit
Nicoline Wisse Smit

Hoe ik bijdraag

Tot op de dag van vandaag maak ik nog steeds deel uit van de redactie van Fundament. Het sluit aan bij mijn oneindige liefde voor letters, woorden en zinnen. Bovendien houdt het me aangesloten bij HMSM. Die betrokkenheid gaat verder dan Fundament. Zo ben ik door de decennia heen meermaals betrokken geweest bij een lustrum, mocht ik tijdens het 65-jarig lustrum spreken voor docenten (van wie ik notabene zelf nog les heb gehad), heb ik een gastcollege gegeven en dacht ik mee over het alumnibeleid. 

Dichtbij mijn roots

Bijdragen aan het instituut waar ik zelf studeerde, maakt me trots. Het voelt als dicht bij mijn roots. Ik voel me thuis zodra ik het schoolterrein oprij en Château Bethlehem zie. Daarnaast realiseer ik me dat mijn Funda zoveel waard is als de waarde die wij eraan geven. Door te investeren in de Hotelschool, draag ik dus bij aan de waarde van het diploma in algemene zin. 

Investeren in de toekomst

Ik herinner me dat de Hotelschool me aanbood om me te vergoeden voor het gastcollege dat ik gaf. Dat vond ik zo’n rare gedachte. Het delen van kennis zie ik als een eer en misschien ook wel plicht. Bovendien is het een kans om te toetsen hoe je verhaal valt bij een meer dan kritisch, luidruchtig en blij met zichzelf publiek. Vanuit deze gedachten vond ik de vergoeding onzin. Liever nog had ik de financiële compensatie aan de Hotelschool terug gegund. Hiermee bijgedragen aan de ontwikkeling van HMSM naar de toekomst toe. 

Money makes HMSM go round

De volgende keer dat ik een gastcollege geef? Dan gun ik de vergoeding aan de Foundation. Ik zie het als goed nieuws dat er nu een basis is om bij te dragen aan het onderwijssysteem. Ik vind het een pracht gedachte op die manier en met elkaar een scholarship voor iemand mogelijk te maken. Daarmee iemand te gunnen wat ons in de basis heeft gevormd. Die kwajongensstreken inbegrepen. 

    Deel deze pagina