Geschiedenis

Precies 500 gulden bedroeg het kapitaal van de Hotelschool, toen op 5 juni 1950 bij notaris A.J. Derks te Maastricht de stichtingsakte passeerde. Ongeveer 4 maanden later, op 28 september, opende de hotelschool haar deuren. De opleiding vond onderdak in een hotel: het Grand Hôtel du Lévrier et de l’Aigle Noir, aan de Boschstraat in Maastricht. Dat was handig: zo konden de studenten de theorie meteen in praktijk brengen. De opleiding, die toen nog drie jaar duurde, telde in de beginjaren zo’n honderd - alleen mannelijke - studenten.

De geschiedenis van kasteel naar Teaching Hotel Château Bethlehem is een verhaal door de eeuwen heen. Wilt u hier meer over weten, lees dan het hele verhaal over de geschiedenis van het kasteel.

Logeren in het kasteel?

Bekijk de kamers

Château Bethlehem

Al gauw bleek het hotel te klein. Château Bethlehem werd aangekocht in 1954. Nadat de meest noodzakelijke opknapwerkzaamheden waren verricht, werden de studenten hier gehuisvest. In 1969 kwam er geld beschikbaar voor uitbreiding en grondige renovatie van het kasteel. Aanvankelijk deed Château Bethlehem dienst als internaat. Later, toen de studenten wat meer vrijheid opeisten, werden studentenflats gebouwd op de campus achter het onderwijsgebouw en namen de docenten hun intrek in het kasteel. In de beginjaren bood de campus plaats aan alle studenten, later lukte dat niet meer. De school groeide snel en telt inmiddels zo’n 1500 studenten. Sinds 1985 wonen alleen de eerstejaarsstudenten op de campus. Dit verplichte campusjaar is voor de meeste studenten een ervaring die ze niet hadden willen missen.

#

HBO

In schooljaar 1975-1976 verwelkomde de hotelschool de eerste vrouwelijke studenten. Nu zijn de meiden in de meerderheid. Dat had destijds nog niemand kunnen bevroeden. Als gevolg van de Wet op het Voortgezet Onderwijs (1963) werd de hotelopleiding ingedeeld bij het hoger beroepsonderwijs en veranderde de opleiding haar naam in ‘Katholieke Hogere Hotelschool Maastricht’. In 1984 kregen de hotelscholen toestemming de opleiding uit te breiden naar 3,5 jaar en in 1986 werden alle hbo-opleidingen vierjarig. Inmiddels is het predicaat 'Katholiek' verdwenen en heeft de aanduiding ‘Management’ zijn intrede gedaan. Vandaar dat we tegenwoordig spreken over: Hotel Management School Maastricht.

#

Teaching Hotel

Château Bethlehem is in 2010 opnieuw grondig gerenoveerd en verbouwd tot hotel. De buitenkant is onveranderd, maar van binnen is het omgetoverd in een indrukwekkend hotel met 26 kamers ingericht door Nederlandse designers, een bar, restaurant (oude collegezaal) en diverse vergaderruimtes. De studenten van toen kunnen nu verblijven in prachtige hotelkamers op de plekken waar zij destijds als student woonden. In het hotel, nu aangeduid als Teaching Hotel Château Bethlehem, doen eerstejaarsstudenten hun eerste praktijkervaring op. Net als destijds, in 1950, kunnen studenten de theorie meteen in praktijk brengen.

#