Kasteel Paleis

Hotelschool verwerft nationale en internationale accreditatie via unieke samenwerking NVAO-THE-ICE | 23 april 2019

Een nationale en een internationale accreditatie én het continueren van het bijzonder kenmerk Kleinschalig en Intensief Onderwijs. Dat was de inzet van een intensief accreditatietraject dat de HMSM het afgelopen jaar heeft doorlopen. De opbrengst: met vlag en wimpel geslaagd op alle punten.

Het visitatiepanel, bestaande uit vertegenwoordigers van de NVAO (Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie) en THE-ICE (International Centre of Excellence in Tourism and Hospitality Education), beoordeelde de opleiding met GOED op de vier NVAO-standaarden van de beperkte opleidingsaccreditatie en stelde vast dat de HMSM voldeed aan alle criteria die THE-ICE stelt aan haar leden. Verder waren de panelleden van mening dat de opleiding het bijzonder kenmerk Kleinschalig en Internsief onderwijs nog steeds verdient o.a. vanwege zijn hechte community, de vele extra-curriculaire activiteiten en de bovengemiddelde resultaten van de afgestudeerden.

Excellent tutoring and coaching

De NVAO beoordeelde de opleiding op de volgende vier standaarden:
1. Intended learning outcomes
2. Teaching-learning environment
3. Student assessment
4. Achieved learning outcomes

Op alle vier de standaarden behaalde de HMSM de hoogst mogelijk score ‘goed’. Het panel was van mening dat de beoogde leeropbrengsten ‘ambitieus’ zijn, het programma ‘solidly good’, met een goede balans tussen onderwijs, praktijk en onderzoek. Het examenprogramma (jaar 4) werd getypeerd als ‘well considered and innovative’. Daarnaast vond men de docenten ‘well-qualified and very committed’ en ‘the tutoring and coaching of students’ ‘excellent’. Het panel stelde voorts vast dat onze alumni zeer gewilde medewerkers zijn in de (hospitality) industrie, veelal doorgroeien naar goede posities en zeer betrokken blijven bij hun Alma Mater. Zij blijven hun steentje bijdragen aan de kwaliteit van de opleiding.

Zeer hoog niveau

Behalve de Hotel Management School Maastricht behaalden ook de collega-opleidingen in het land de nationale en internationale accreditatie. In dit accreditatietraject is door alle partijen nauw samengewerkt, wat een unieke prestatie mag heten. De panels waren via een ‘dakpanconstructie’ aan elkaar gelinkt, om onderlinge vergelijking mogelijk te maken. In de terugkoppeling gaven de buitenlandse panelleden aan dat het Nederlandse hotelonderwijs van een zeer hoog niveau is. ‘Het Zwitserse hotelonderwijs heeft de naam’, zo betoogden zij, ‘maar jullie Nederlanders scoren zeker zo goed!’ Zij adviseerden ons dan ook iets minder bescheiden te zijn en de “Dutch Hotello’, met alle typisch Nederlandse kwaliteiten (open, kritisch, creatief, innovatief, hands-on-mentaliteit) internationaal op de kaart te zetten. 

Wereldwijd netwerk

Toetreding tot de community van THE-ICE betekent voor de Hotel Management school Maastricht toegang tot een groot, wereldwijd netwerk van Hospitality-opleidingen. Belangrijk voordeel: vanaf nu neemt de HMSM elk jaar deel aan een internationale benchmark. Daarmee kan de opleiding zich verder op de kaart zetten als een toonaangevende, internationale hotelopleiding die aantrekkelijk is voor studenten uit binnen- en buitenland. Op deze manier kan de HMSM haar missie, het opleiden van gekwalificeerde en gepassioneerde hospitality professionals die in staat zijn een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en innovatie van de (inter)nationale hospitality industry nog beter realiseren.


Print deze pagina
Deel deze pagina
Impression of the new campus