Toelating en selectie

Wil jij horen bij de top hotelmanagement professionals? Zit gastvrijheid in jouw DNA? Dan hopen we natuurlijk dat jij voldoet aan de toelatingseisen voor de hoge hotelschool. Lees de toelatingseisen en selectieprocedure voor je je aanmeldt goed door.

Toelatingseisen

Havo en Vwo

- NT* 
- NG*
- EM*
- CM + (bedrijfs) economie verplicht

Naast Engels, heb je voor ieder profiel een tweede moderne vreemde taal nodig; Duits, Frans of Spaans. Heb je eindexamen gedaan in de taal van je keuze? Dan is dat voldoende.

*Aanbevolen wordt om (bedrijfs)economie in je profiel te hebben. 

Middelbare hotelschool

Middelbare hotelschool, profiel HOM, niveau 4 met twee moderne vreemde talen; Engels en daarnaast Duits, Frans of Spaans. Een verkort traject behoort tot de mogelijkheden, bekijk hier de voorwaarden.

Mbo

Mbo-diploma niveau 4, met twee moderne vreemde talen; Engels en daarnaast Duits, Frans of Spaans (op minimaal A2 niveau.)

Buitenlandse opleidingen

Diploma’s van buitenlandse opleidingen van vergelijkbaar niveau. Naast Engels spreek je een tweede moderne vreemde taal: Duits, Frans of Spaans (op minimaal A2 niveau.)

Heb je geen Nederlandstalige vooropleiding gevolgd en wil je onze Nederlandstalige opleiding volgen, dan is voorafgaand aan de inschrijving een diploma Staatsexamen Nt2 (programma II), een gelijkwaardig certificaat of diploma (niveau B2 van het Europees Referentiekader) vereist.

​​​Advies

Voldoe je (nog) niet aan bovenstaande toelatingseisen? Bekijk dan onze adviezen

Aanmelden

Voldoe je aan alle toelatingseisen voor onze hoge hotelschool? Meld je dan aan via Studielink.
Maak voordat je je inschrijft een keuze tussen de Nederlandstalige of Engelstalige opleiding Hotel Management. Een goede oriëntatie is belangrijk, lees daarom deze informatie goed

Studielink zal aangeven dat er voor onze opleiding aanvullende eisen van toepassing zijn. Hiermee wordt de selectie bedoeld.
*Denk er bij het aanmelden in Studielink ook aan om je vakkenpakket toe te voegen. Bekijk hier hoe je dit kunt doen. 

Deadline
We hebben twee instroommomenten per jaar; september en februari. 
De uiterste aanmelddatum voor beide lichtingen is 1 mei 2025. Vanaf 1 oktober 2024 kun je je aanmelden.

Belangrijk om te weten:

 • Hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je geplaatst wordt in het instroommoment van jouw voorkeur. 
 • Je mag per studiejaar maar eenmaal aan de selectie deelnemen. Toelating geldt alleen voor
  het aansluitende studiejaar. Meld je dus alleen aan als je in dat studiejaar aan onze opleiding kunt beginnen.
 • Neem je voor de tweede keer deel aan onze selectie dan verzoeken we je dit formulier in
  te vullen.
 • Het is niet zo dat jouw keuze voor de Nederlandstalige of Engelstalige Bachelor Hotel Management invloed heeft op je kans om aangenomen te worden. 

Selectieprocedure en selectiedagen

Na je aanmelding bij Studielink ontvang je uiterlijk binnen 3 weken een ontvangstbevestiging. Studielink zal aangeven dat er voor onze opleiding aanvullende eisen van toepassing zijn. Hiermee wordt de selectie bedoeld. De selectie bij de bachelor Hotel Management bestaat uit twee fases.

De eerste fase

Tijdens de eerste selectiedag krijg je een schrijfopdracht waarbij we je vragen te reflecteren op een concrete stelling. De resultaten gescoord bij dit selectieonderdeel worden aangevuld met een waardering voor de door jou gevolgde opleidingen, je vakkenpakket en cursussen tot dusver.  Na deze selectiedag krijg je te horen of je doorgaat naar de volgende fase*.

De selectiedagen (in de middag!) van de eerste fase vinden plaats op:

 • 5 november 2024
 • 21 januari 2025
 • 11 maart 2025
 • 6 mei 2025

*Voor internationale kandidaten wordt dit onderdeel vervangen door een cognitieve capaciteitentest.

De tweede fase

Ben je door naar de tweede fase? Dan word je uitgenodigd voor een tweede selectiedag. Tijdens deze dag kijken we samen of de opleiding Hotel Management bij jou past en vul je een persoonlijkheidsvragenlijst in. Beschik jij over de juiste karaktereigenschappen voor een beroep in de gastvrijheidssector?

En ook maken we in een persoonlijk gesprek verder kennis met je. Twee vertegenwoordigers van de hotelschool – meestal een docent en een student - stellen je een aantal vragen. Hiermee krijg je de kans jezelf optimaal te presenteren! Laat zien dat je gemotiveerd bent en gevoel hebt voor de wereld van hospitality.

De selectiedagen van de tweede fase vinden plaats op:

 • 14 december 2024
 • 15 maart 2025
 • 12 april 2025
 • 14 juni 2025

 

En dan? Dan is het even wachten. De totalen van alle selectieresultaten worden voor alle kandidaten gerankt en de hoogst scorenden worden definitief toegelaten tot de bachelor Hotel Management.

Niet geslaagd voor je eindexamen?

Je wordt alleen toegelaten tot de opleiding op voorwaarde dat je slaagt voor je eindexamen. Als je je diploma niet haalt, vervalt helaas je recht op toelating. Je kunt je dan wel het volgende jaar opnieuw aanmelden voor de selectie.

Factsheet downloaden?

Download hier je factsheet.

Jaarkalender

Wil je weten wanneer de toetsperiodes zijn of de welverdiende vakanties?
Bekijk de jaarkalender (wijzigingen voorbehouden).

Meld je aan voor de opleiding

Start in september 2025 of februari 2026. Je kunt je aanmelden via Studielink vanaf 1 oktober 2024 tot 1 mei 2025. 

Studielink
#

Meer informatie?

Heb je nog vragen over de toelatingseisen voor de hoge hotelschool of de selectieprocedure? Neem dan contact met ons op!

selectionhmsm@zuyd.nl
+31 (06) 34 33 46 14