Kasteel Paleis

Studenten ontwikkelen monitor voor het meten van gastvrijheid | 10 juli 2018

In februari 2018 kregen vierdejaars studenten hotel management Romee den Besten, Femke Hamer, Emma de Jong en Olivier Robertson de opdracht om een meetinstrument voor gastvrijheid in restaurants te ontwikkelen. Deze opdracht werd gegeven door Iens Boswijk (oprichter van de gelijknamige review website), Paul van Liempt (journalist) en Peter Klosse, Lector Gastronomy aan de Hotel Management School Maastricht (HMSM).

Onderzoek

En ze hebben niet stil gezeten. In vijf maanden tijd hebben de studenten een diepgaand onderzoek gedaan. Op basis van een uitgebreide literatuurstudie en focusgroepen vonden de studenten meer dan vijftig indicatoren van gastvrijheid die zij via een enquête hebben getest onder restaurantbezoekers. De analyse van deze data leidde tot een unieke vragenlijst bestaande uit een weging van de categorieën persoon, proces, plaats en product. Het invullen van de vragenlijst genereert uiteindelijk een cijfer tussen de 1 en 10 voor het beoordeelde restaurant. Als service aan de opdrachtgever ontwikkelden de studenten bovendien een beta-versie van een website waarop de restaurant monitor kan worden uitgezet.

Internationaal uitrollen

De opdrachtgevers zijn enthousiast en dik tevreden over het eindproduct van de vier hotel managementschool studenten en hun begeleiders Gerie ten Cate en Armand Odekerken: ‘We gaan hier beslist mee verder. Ik zie goede mogelijkheden in het onderwijs, maar ook voor internationaal onderzoek’, aldus lector Peter Klosse.


Print deze pagina
Deel deze pagina