#

Samen werken aan gastvrijheid

“Voor mij is de essentie het ondersteunen van organisaties en individuen in persoonlijk leiderschap en gastvrijheid."

Ilse Brommersma en Maarten Bos zijn beide hospitality consultant. Samen met hun collega’s ondersteunen ze organisaties en bedrijven in de zorg, overheid en commerciële dienstverlening bij de ontwikkeling van mensgerichte gastvrijheid. Wat is dat eigenlijk precies? En waar leidt het toe? Ilse en Maarten over hospitality. 

Hospitality Consultants
Hospitality Consultants

Eerst binnen dan buiten

Maarten: “Voor mij is de essentie het ondersteunen van organisaties en individuen in persoonlijk leiderschap en gastvrijheid. Tevens gaat het om het maken van echte verbinding met de ander. Cliënten, patiënten maar ook collega’s.” 

Ilse vult aan: “Het gaat bij opdrachtgevers vaak over externe gastvrijheid. Maar die kan niet ontwikkeld worden zonder interne gastvrijheid. Zo binnen, zo buiten. Zelfs innerlijke gastvrijheid is van belang. Vanuit waardering en een positieve insteek leren we mensen kijken naar zichzelf en naar elkaar als gewaardeerde collega’s. Zo creëren we werkplezier en onderling gastvrij gedrag.” 

Maarten: “Eigenlijk is de essentie dus het ontwikkelen van gelukkige medewerkers in een plezierige werkomgeving. Pas dan komt de externe gastvrijheid die tot goede effectieve resultaten leidt en tot loyale klanten.” 

Een voorbeeld: een instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie wil de kwaliteit van de dienstverlening en de gastvrijheid naar buiten toe te versterken. Richting de kinderen en hun ouders of verzorgers. Ilse: “We zijn intern begonnen met de ontwikkeling van een positief klimaat bij leidinggevenden en medewerkers. Er was al snel sprake van meer werkplezier, een betere samenwerking en gastvrije interne communicatie. Medewerkers durven elkaar beter aan te spreken en geven elkaar vaker complimenten. Dat straalt meteen af naar buiten toe.” 

Gastvrijheid loont voor iedereen

De hospitality consultants hebben verschillende opdrachtgevers in de zorgsector. Gastvrijheid is ook hier heel belangrijk. Maarten: “In een ziekenhuis of zorginstelling beïnvloedt gastvrijheid direct het welbevinden van de patiënt. Het stimuleert onder meer het herstelproces. Onderzoek heeft dit aangetoond. Gastvrijheid heeft ook een positieve invloed op de medewerkers en organisatie. Structureel investeren in gastvrijheid levert voor alle betrokkenen dus iets op.“

Connectie en inzet studenten

Omdat Hospitality Consultancy verbonden is aan de Hotelschool Maastricht, is er een nauwe band met de studenten. Dit heeft een bijzondere meerwaarde voor beide partijen. Ilse: “Wij brengen de kennis en kunde, die studenten hier in Maastricht ontwikkelen, naar buiten toe. Daarmee ondersteunen we ons werk bij de klant. Tegelijkertijd brengen wij een wereld van praktijk naar binnen om het onderwijs mee te verrijken.” 

Maarten: “Binnen een minor aan de hotelschool en ook in de afstudeermodule dragen wij vanuit Hospitality Consultancy projecten aan. Hierdoor kunnen studenten integreren in ons werk. Zij bieden ons en onze klanten een frisse open blik. Vanuit hun studentrol kunnen zij bijvoorbeeld aan medisch specialisten feedback geven die ze van ons consultants niet gemakkelijk aannemen.” 

Co-creatie

In de wereld van organisatieontwikkeling nemen de hospitality consultants een bijzondere rol in met hun thema ‘gastvrijheid’ en alles wat daar omheen hangt. Ilse: “We zijn een team van bevlogen mensen die met passie en plezier samenwerken en dat straalt uit naar de organisaties voor wie wij werken. De relatie met onze opdrachtgevers is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Onze kracht ligt in het ontwikkelen van de organisatie, samen met de organisatie.” Maarten sluit zich daar volledig bij aan: “Het gaat om co-creatie waardoor we ook beiden kunnen groeien in het ontwikkeltraject. Mooi werk!” 

Meer met gastvrijheid? 

Wilt u weten hoe wij samen met u aan gastvrijheid kunnen werken? Hoe u kunt zorgen voor een 9+ ervaring bij uw klanten, cliënten of patiënten? Neem dan contact met ons op. We denken graag met u mee. 

    Deel deze pagina